LIITU AKTSIOONIGA

Söö viis peotäit puu- ja köögivilju päevas ning aita oma kodukohal saada kõige puu- ja köögiviljasõbralikumaks paigaks Eestis!

TÄNANE RETSEPTIVIDEO

Iga päev kell 12 uus video! Vaata ka vanemaid videoid.

PARTNERID PAKUVAD

Siit leiad „Sööme ära!“ aktsiooniga liitunud söögikohtade ja kaupluste pakkumised.

KUTSUME PARTNEREID

Kauplused ja söögikohad, näidake, et hoolite Eesti rahva tervisest, ja liituge „Sööme ära!“ aktsiooniga.

SPETSIALISTI NÕU

Sul on toitumise kohta küsimusi? Siit saad toitumiseksperdilt usaldusväärset infot.

5 PÄEVAS

Miks peaksid sööma vähemalt viis peotäit puu- ja köögivilju päevas?

VÄRSKE RETSEPTIVIDEO

17. septembri ja 7. oktoobri vahel ilmub siia aknasse igal tööpäeval kell 12 üks uus toidublogija tehtud retseptivideo.

Retsept aitab sul ja sinu perel maitsvalt ning liigseid kulutusi tegemata rohkem puu- ja köögivilju süüa. Kosutame koos rahva tervist ja elujõudu – sööme ära!

Ratatouille ehk Prantsuse köögiviljahautis   

8-le

  • 1 suur või 2 väikest baklažaani
  • 5 spl oliiviõli
  • 2 väikest (punast) sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • 2 väikest või üks suur paprika
  • 3 pisikest või 1 suur suvikõrvits
  • 4 küpset tomatit või 400 g purustatud tomateid
  • 2-4 tl Provence'i maitseainesegu või kuivatatud basiilikut, tüümiani, punet, rosmariini, fenkoliseemneid jmt
  • soola
  • suhkrut
  • värskelt jahvatatud musta pipart

Lõika baklažaanid ja suvikõrvits 1 cm viiludeks, viiluta sibulad, haki küüslauk, puhasta ja viiluta paprikad.

Pane baklažaaniviilud ahjuplaadile ja piserda või määri umbes 1 spl õliga kokku. Grilli kuldpruuniks (kulub 10-12 minutit). Keera viilud ümber, määri uuesti 1 spl õliga ja grilli kuldseks (umbes 5-8 minutit).

Prae sibulaid keskmisel kuumusel umbes 5 minutit, lisa küüslauk ja prae veel mõned minutid. Seejärel lisa pannile paprikad ja suvikõrvitsad ning küpseta 5-8 minutit kuni need hakkavad pehmeks muutuma.

Koori tomatid, lõika pooleks ja eemalda seemned. Haki tomatid tükkideks ja lisa pannile koos ürdisegu ja baklažaanitükkidega. Alanda kuumust, pane pannile kaan peale ja lase umbes 20 minutit podiseda kuni aedviljad on läbi küpsenud. Maitsesta soola ja pipraga, soovi korral lisa ka natukene suhkrut.

Vanemad retseptid